Studio Fotografii Kulinarnej Studio Fotografii Kulinarnej - blog

Duńskie słodkości

Niedawno mieliśmy przyjemność wykonywać ilustracje do książki autorstwa popularnej pisarki Aleksandry Polewskiej. Książka nosi tytuł „Ciasteczka babci Jensen” i jest powieścią, taką jednak, w której przepisy kulinarne odgrywają niebagatelną rolę.

Główna bohaterka Ania poznaje rodzinę słynnych duńskich cukierników i zaprzyjaźnia się z tytułową babcią Jensen. Czytelnicy oprócz śledzenia fabuły będą mieli okazję spróbować wykonać samodzielnie smakołyki serwowane przez bohaterki.

Przepisy, które Aleksandra Polewska przedstawiła w powieści to receptury na autentyczne słodycze znane i lubiane w Danii i krajach skandynawskich. Znalazły się pośród nich na przykład tak zwane kotki świętej Łucji czyli drożdżowe bułeczki szafranowe, bardzo pyszne i przy okazji niezwykle fotogeniczne. Inny temat stanowi ciasto czekoladowe. Przepis na nie zilustrowaliśmy korzystając z motywów kojarzących się ze sławną duńską pisarką Karen Blixen, także wzmiankowaną w książce.

Przepisów na te słodkości na razie nie możemy Wam podać, ale zachęcamy do cierpliwego oczekiwania na książkę i skorzystania z zawartych w niej receptur. Publikacja ta, o czym warto wspomnieć będzie pierwszą powieścią na polskim rynku wydawniczym podejmującą temat duńskiej kuchni, a w szczególności cukierniczego dziedzictwa tego kraju.

ciastko duńskie
ciastko duńskie
ciastko duńskie

Słodycze do zdjęć wykonał znany w Krakowie mistrz cukierniczy Marek Blecharz, w którego pracowni każdego roku pojawiają się nowatorskie produkty według autorskich pomysłów. (B)

Skomentuj