Studio Fotografii Kulinarnej Studio Fotografii Kulinarnej - blog

Dymek nad potrawą

Jak uchwycić na zdjęciu apetyczny dymek nad potrawą? Ten atrakcyjny wizualnie efekt bardzo łatwo uzyskać. Jedyna zasada polega na tym by tło fotografowanej sceny było ciemniejsze niż barwa oparu.

Zasadę tę ilustrują poniższe zdjęcia. Pierwsze zdjęcie filiżanki z gorącą herbatą wykonano korzystając z ciemnego tła. Drugie, z ustawieniem tych samych parametrów aparatu fotograficznego, różni się tylko szarym kartonem umieszczonym za filiżanką. Ponieważ jego barwa jest bardzo podobna do kolorystyki oparów to przestały być one widoczne.

Dymek nad potrawą

Oczywiście zupełnie czarne tło posłużyło tutaj tylko dla prostego zobrazowania zasady. Działa ona także w przypadku innych kolorów – jednak czym one są ciemniejsze, tym łatwej uzyskać efekt. Tło nie musi być też jednolite. Jego struktura bądź faktura nie mają znaczenia.

Dymek nad potrawąDymek nad potrawąDymek nad potrawą

Zdjęcie takie można wykonać zarówno korzystając ze światła dziennego jak i zewnętrznej lampy błyskowej. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli chcemy uchwycić naturalny opar powstający nad ciepłym napojem albo daniem, wówczas mamy na to od kilku do kilkunastu sekund, kiedy jest on, po podaniu potrawy, najbardziej intensywny. Dla wygody i dowolnego wydłużenia czasu fotografowania można roztaczać nad potrawami również dymki wygenerowane sztucznie (od papierosowych po pochodzące z profesjonalnych steamerów), zasada wykonania zdjęcia jest wówczas taka sama.

 

 

Skomentuj