Sezon na truskawki

Trwa sezon na truskawki, warto go wykorzystać do zrobienia świetnych zdjęć tych owoców i dań z ich udziałem.

Nasz ulubiony przepis, który zawsze wychodzi dobrze, dotyczy tarty truskawkowej. A oto i on:

200 g mąki, 100 g masła lub dobrej margaryny, 1 jajko, 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka soli, truskawki,

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto – mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne, pocięte drobno masło, cukier, jajko i wyrabiamy najpierw nożem potem rękami. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykładamy na natłuszczoną formę do tarty, układamy pocięte na połówki truskawki. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Fotografując truskawki zwróćcie uwagę na to, że jest to owoc bardzo wdzięczny w stylizacji. Pasuje zarówno do kontrastowych zestawień kolorystycznych jak i pomysłów opartych na monochromatycznych barwach.

Więcej truskawkowych zdjęć możecie zobaczyć tutaj

Magda Marciniak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *