Wybór obiektywu

Jeżeli zamierzasz zajmować się fotografowaniem żywności to jednym z pierwszych wyborów jakich przyjdzie Ci dokonać, będzie wybór dodatkowego obiektywu ponad standardowy, dołączony w chwili zakupu do Twojego aparatu.

W dowolnym sklepie fotograficznym zobaczysz mnogość rodzajów obiektywów, a jeśli poczytasz dyskusje na forach internetowych to możesz dojść do wniosku, że wybór obiektywu do fotografowania żywności jest bardzo trudnym zadaniem.

Moim zdaniem wcale tak nie jest. Jeżeli dopiero zaczynasz pomiń wszelkie dyskusje nad wyższością marki A nad marką B. Fotografowie uwielbiają bić pianę na ten temat, a jedyny wniosek jaki z tego płynie, jest taki, że nie mają zbyt wielu zleceń skoro siedzą i wykłócają się na internetowych forach całymi dniami. Swój pierwszy obiektyw do fotografii kulinarnej możesz swobodnie wybrać biorąc po uwagę tylko dwa kryteria: rodzaj efektu wizualnego jaki najbardziej ci się podoba i jaki chciałbyś uzyskiwać robiąc zdjęcia oraz cenę, na którą cię stać.

 
Pomogą ci dwa poniższe kadry. Pierwsze zdjęcie zostało wykonane obiektywem 20 mm, f/2.8. Podobne ujęcia możesz uzyskać kupując obiektyw w zakresie ogniskowych od 10 do 35 mm. Zasada jest bardzo prosta: czym mniejsza wartość ogniskowej tym więcej widzisz w kadrze. Wybierz obiektyw szerokokątny jeżeli podobają ci się ujęcia, na których widać cały stół, stół i jego otoczenie, a także ujęcia wykonywane nad potrawą z góry.

 
Drugie zdjęcie zostało wykonane obiektywem 100 mm, f/2.8 z funkcją macro. Jeżeli bardziej podobają ci się takie ujęcia to uzyskasz je za pomocą obiektywów o ogniskowej od 70 mm wzwyż. Te, które służą do makrofotografii są przeważnie droższe od zwykłych teleobiektywów, ale podobne, bliskie kadry, uzyskasz za pomocą jednych i drugich. Z tą jednak różnicą, że obiektywem macro możesz fotografować z bardzo bliskiej odległości od potrawy, a w przypadku zwykłego teleobiektywu będziesz musiał stanąć dość daleko od nakrycia.

Jeżeli nie możesz zdecydować się jaki typ zdjęć wolisz, to rozwiązanie stanowi obiektyw ze zmienną ogniskową, to znaczy taki, który potrafi zrobić zarówno szerokie ujęcie jak i bliskie.

Obiektywy różnią się od siebie wieloma parametrami, ale na początkowym etapie fotografii kulinarnej i nauki robienia zdjęć powyżej opisane uważam za najbardziej istotne. Aby chciało ci się dalej uczyć i poznawać tę dziedzinę wybierz po prostu taki obiektyw, który gwarantuje ci wykonanie kadrów jakie lubisz. Na poznawanie bardziej zaawansowanych parametrów i różnic pomiędzy obiektywami przyjdzie czas w miarę rozwoju umiejętności fotograficznych.

Andrzej Sierosławski

 

 

0 myśli na “Wybór obiektywu”

  1. Krótko i na temat. Jeden artykuł i mam jasność czego powinnam szukać bo podobają mi się zbliżenia detali potraw i raczej zwarte kompozycje. Jakoś koledzy fotografujący mydlili mi oczy i kompletnie nie wiedziałam od jakiego obiektywu zacząć. Dziękuję i pozdrawiam!

    1. no to kup sobie macro albo mieszek, bez opcji macro z 100 mm to potzresz musiała odejsc z 5-10 metrów a kto ma tyle przestrzeni 🙂 moim zdaniem 100 to za duzo, bo jeszcze nikt tu nie powiedział ze jest róznica 100mm na pełna klatke czy na aps

      1. 100 mm to nasz ulubiony obiektyw, ale rzecz jasna z funkcją macro. Idealnie się sprawdza np. przy fotografowaniu słodyczy.

      2. Stuknij się człowieku, kto jako pierwszy aparat kupuje sobie sprzęt z pełną klatką??? I żeby się miał zastanawiać nad różnicami w doborze obiektywów do pk albo do aps???

  2. A ja chyba kupię sobie Canon 50 1.4, ponieważ jest moim zdaniem dość uniwersalny w kuchni. Daje świetne rozmycie i światło, ale też można uzyskać szerszy kąt, gdy nieco się oddalimy (nie trzeba mieć aż tak przestronnej kuchni, jak w przypadku 100 Macro).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *